Nóra blogja

Nóra a MentesNasi lelkes dietetikusa

Egészségünk lakatjának aranyló kulcsa: a kurkuma

Nemrégiben fedeztem fel magamnak, milyen sokrétűen felhasználható egészségünk megőrzésében ez a keleti fűszer, ezért kicsit jobban beleástam magam, hogy minden fontosat megtudjak róla. Ezt szeretném megosztani veletek is :)

 

                                            kurkuma_105865106_n

A kurkuma – másik nevén indiai sáfrány – igen népszerű, indiai eredetű fűszerként ismert, sárga virágú növény. A gyökérzetéből készült aranyló-sárga őrleményt fogyasztjuk. Íze kissé erős, fanyar, a gyömbérhez hasonló.

Fő hatóanyaga a kurkumin, ez adja jellegzetes színét és aromáját. Mindössze 2-5%-ban találhatjuk meg a kurkumában ezt a rendkívül értékes polifenol vegyületet (hatása a flavonoidokhoz hasonló, egészségünk szempontjából igen kedvező), ezért kivonatot is készítenek belőle. Zsírban jól oldódik, ezért zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani. Ez könnyen megoldható, fűszerként az ételhez adva, ám a kivonatot vagy kapszulát is étkezéskor érdemes bevenni.

Fűszerként alkalmazva a feketebors segíti felszívódását, ha azonban az a célunk, hogy jótékony hatását a vastagbélben fejtse ki (vastagbél-rák megelőző hatással bír) akkor feketebors nélkül fogyasszuk.

Felhasználása a konyhában igen változatos, az ázsiai konyha kedvelt fűszere, a Worchester szósz és a curry alkotóeleme, rizshez és levesekhez adva szép aranysárga színt ad az ételnek. Ebből kifolyólag természetes ételfestékként is használják.

 

Egészségünk megőrzésében széleskörűen felhasználható jótékony hatásai miatt:

 

- szépíti a bőrt (külsőleg és belsőleg egyaránt), fokozza a kollagénszintézist

- gyulladásgátló, gyulladáscsökkentő

- hatásos autoimmun betegségekben, mint Colitis Ulceróza, Crohn-betegség, Reumatoid Arthritis

- csökkenti a vércukorszintet és a cukorbetegség szemet és vesét érintő szövődményeit

- mérsékli az új erek képződését

- depresszióban sikeresen alkalmazható (napi 1000mg szedésével teljesen kiválhatjuk a vényre kapható antidepresszáns gyógyszer hatását)

- megelőzi a vérrögképződést

- az agyi ödéma felszámolásában fontos szerepe lehet

- szív- és érrendszeri betegségekben sikeresen alkalmazható

- májvédő hatású

- segíti az emésztést, megszünteti a gyomorégést

 

Alkalmazása rákban:

Megelőzésre és kialakult betegség esetén is sikeresen alkalmazható, rengeteg olyan folyamatot szabályoz, amely a rákos sejtek kialakulásával, osztódásával és programozott halálával kapcsolatos. Napjainkban szinte hetente kerül piacra egy-egy újabb csodaszer, ami állítólag gyógyítja a rákot. Jobban tesszük, ha nem dőlünk be mindennek, de nem mehetünk el a tény mellett: a  PubMed orvosi kutatásokat tartalmazó oldal összesen közel 6000 vizsgálatot kínál elolvasásra, melyek a kurkumin rákellenes hatásával foglalkoztak, többek között fej és nyakrák, mellrák, prosztatarák, melanoma, vastagbélrák, hasnyálmirigy rák területén. Nem mellékes, hogy Indiában, ahol a tradicionális konyhából adódóan 50-200mg kurkumint fogyasztanak naponta, Európához és Amerikához képest hússzor kevesebb a rákos megbetegedés, természetesen ez egyéb táplálkozási tényezőkre is visszavezethető.

 

Amit még tudni érdemes:

- nagydózisú alkalmazásánál előfordulhat képlékenyebb széklet

- véralvadásgátló gyógyszerek szedése esetén fokozhatja a vérzést, ebben az esetben nagydózisú alkalmazása előtt kezelőorvossal való konzultáció ajánlott

- epehajtó hatása miatt epeköves betegeknek nem javasolt

Nóra
nora.mentesnasi.hu

 

Kapcsolódó linkek:
Kurkuma por vagy Bio kurkuma kivonat felszívódást segítő mátrixban

 

 

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>